Ekonomi

UNDP/Vinton: Küçük işletmelerin deprem bölgesinde kapanması engellenmeli

Uluslararası kuruluş temsilcileri, deprem bölgesinde sürdürülebilir toparlanmanın enkazın geri dönüşüme uygun bir şekilde kaldırılmasıyla başlaması gerektiğini belirterek, bölgedeki küçük ve orta ölçekli işletmelerin uzun vadeli sürdürülebilir projelerle desteklenmesi gerektiğine değindi. finansman sistemleri.

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Türkiye Mukim Temsilcisi Louisa Vinton yaptığı açıklamada, deprem bölgesindeki toparlanma çalışmalarının hayatın normale dönmesi için kritik öneme sahip olduğunu vurguladı.

Felaketin boyutlarının eşi benzeri görülmemiş boyutta olduğunu ifade eden Vinton, “İnsanların evleri, hayalleri, hatıraları, her şeyi enkazda kaldı. Ancak o kadar büyük bir felaketti ki 100 milyon metreküp enkaz oluştu ve bu da 1999 depreminden çıkarılan derslerden biri de enkazın yıkıldığıydı: “Bu enkaz hiçbir yere atılmamalı ve hızla gözden uzaklaştırılmalı. Bu ilerisi için daha fazla maliyet ve zorluk yaratacak bir durumdur. Özellikle hassas doğal alanlar ve kritik su temini sağlayan alanlar olduğu unutulmamalıdır” dedi.

Enkazın büyük kısmının geri dönüştürülebilir olduğuna dikkat çeken Vinton, “Şimdi alınan kararlar insanların hayatlarını onlarca yıl etkileyecek.”

“150 bin küçük işletme depremden büyük ölçüde etkilendi”

Louisa Vinton, enkaz kaldırma ve kurtarma çalışmaları sürerken bölgede “normale dönüş” algısının sağlanması için çalışma hayatı ve işyerlerinin yeniden açılmasının önemine işaret etti. Vinton şöyle devam etti:

“Uluslararası topluma mesajımız, bu felaketin boyutlarını anlamalarıdır. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in de dediği gibi, Türkiye’nin yıllardır Suriyelilere gösterdiği cömertliği Türkiye’ye gösterme zamanı gelmiştir. Bu sadece Suriye’nin yeniden inşasını finanse etmektir. Bölgedeki fiziki altyapı, toplumun toparlanması veya desteklenmesi için değil, toplumun normale dönmesi için çok önemli.Bölgenin yeniden kalkınmasını destekleyecek birçok finansal mekanizma da var.İlk rakamlara göre Uluslararası Çalışma Örgütü’nden öğrendiğimize göre bölgedeki 150 bin küçük işletme depremden büyük ölçüde etkilenmiş, “Bölgede insanlar genellikle aile şirketlerinde geçimini sağlıyor. Bu itibarla bu işletmelerin iflas etmesini veya kapanmasını engelleyecek mekanizmaların devreye alınması gerekmektedir. Süreçlerin kolaylaştırılması ve finansman musluğunun bir an önce ve yaygın bir şekilde açılması gerekiyor.”

Vinton, deprem bölgesindeki toparlanmanın özellikle kadın liderliğindeki işletmeler ve kadın girişimciler tarafından kapsayıcı bir şekilde sağlanması gerektiğini vurguladı.

“Yeniden yapılanma maliyetli olabilir”

Dünya Bankası Kıdemli Ekonomisti Sibel Kulaksız, afetler sonrası fiziki hasar, ekonomik kayıplar ve iyileştirme ihtiyaçlarının maliyetlerinin belirlenmesi için afet sonrası ihtiyaç analizi yapıldığını ve bu analizin kısa sürede tamamlanmasının ardından yeniden yapılanma aşamasına geçildiğini açıkladı.

Bundan sonraki aşamada yeniden yapılanma için stratejiler geliştirildiğini kaydeden Kulaksız, “Depremin fiziksel etkileri, hasar ve kayıpların ekonomik maliyeti, etkilenen nüfusun yaşadığı insani sorunlar ve ortaya çıkan kısa ve uzun vadeli ihtiyaçlar” dedi. Sonuç olarak değerlendiriliyor. Öncelik elbette acil insani çağrıya cevap vermek. Ayrıca kısa ve uzun vadeli sektörel müdahaleler belirleniyor. Yine yeniden yapılanma maliyetli olabiliyor” dedi.

Acil inşaat, iklim ve afete dayanıklı şehirler için Dünya Bankası finansmanı

Sibel Kulaksız, Dünya Bankası’nın deprem ve doğal afetler konusunda diğer üye ülkelere olduğu gibi Türkiye’ye de ciddi destek verdiğini kaydetti.

Bankanın depremin hemen ardından 1,8 milyar dolarlık paket açıkladığını hatırlatan Kulaksız, “Bu miktarın 780 milyon doları Türkiye’de devam eden iki projenin bütçesinden gelecek. Bu projeler yine Türkiye Deprem, Sel ve Orman Yangınları Acil Durumu. İnşaat Projesi ve “İklim ve Afete Dirençli Şehirler Projesi”. Bütçenin bu kısmı temel altyapıyı yeniden inşa etmek için kullanılacaktır. Ayrıca Dünya Bankası, depremden etkilenen insanları doğrudan desteklemek için 1 milyar dolarlık ek bir paket hazırlıyor” dedi.

Deprem bölgesinde sürdürülebilir yeniden gelişimin sağlanması için çeşitli finansal araçlar ve teknik destek sağlanabileceğini belirten Kulaksız, yeniden geliştirme sürecinde küçük işletmeler için atılabilecek adımları şöyle anlattı:

“Deprem bölgesindeki küçük işletmelerin büyük çoğunluğu neredeyse sıfırdan başlamak zorunda olduğundan, bu konu öncelikli programlardan biri olmalıdır. Dünya Bankası KOBİ’lere büyük bir dayanak sağlıyor ve finansmana erişimlerini iyileştirmek için çalışıyor. Öte yandan Bununla birlikte, uluslararası kabul görmüş en etkili mali politika, şoktan etkilenen küçük işletmelerdir. “İşletmelere ve hane halklarına doğrudan nakit desteği sağlamak. Bu, genel bütçeden mali transferler yoluyla yapılabilir. Afetlerden en çok etkilenen insanlar her zaman alt gelir grubuna ait olduğu için doğrudan bu bireyleri hedef alan sosyal savunma politikaları uygulanmalıdır.”

ferizli-ajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu