Haber

Emine Erdoğan, Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri Forumu’nda konuştu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Birleşik Arap Emirlikleri ziyaretine katılan eşi Emine Erdoğan, Dubai’de düzenlenen “Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri 2045: Dünyamızın Geleceğine Yön Vermek” programına katılarak bir konuşma yaptı.

Emine Erdoğan konuşmasında, “Dünya Hükümetleri Zirvesi” kapsamında düzenlenen “Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri Forumu”na katılmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Salonda farklı ülke, kültür ve dinlerden yüzlerce kişinin, üzerinde yaşadığımız dünyayı koruyarak geleceğe yaşanabilir bir dünya bırakma hedefiyle bir araya geldiğini belirten Emine Erdoğan, mevcut akımın insanları ve herkesi sürüklediğine dikkat çekti. kurulu medeniyetlerle birlikte sonsuza kadar yok olmaya doğru bir yaşam sürmek.

İnsani her kararın, bilinç ve vicdan süzgecinden geçerek, uyumu ve erdemi yeryüzünde hakim kılma potansiyelinin güçlü olduğunu belirten Emine Erdoğan, “Bir umut varsa, o da sorumluluk alan cesur ve basiretli insanlardadır. Unutmayalım, umutsuzluk ancak bu çarpıklıktan gelebilir “Tüketim kalıbını sürdürmek isteyenlere faydası olacaktır” dedi.

Umudunun dünyanın neresinde olursa olsun elinden gelenin en iyisini yaparak günlük yaşamı sürdürülebilir kılan çevre gönüllülerinde olduğunu belirten Emine Erdoğan, şöyle konuştu: “Onlar günümüzün tüm zor koşullarına rağmen tek kullanımlık plastik şişeleri reddedip su şişelerini tercih edenlerdir. yaşam ve yiyecek atıklarını çöpe atmak yerine kompost haline getirin.” Doğal gübrelerle gübreleyip toprağı bu doğal gübreyle zenginleştirenler, kullanmadıklarını geri dönüştürerek eşyalara tekrar tekrar hayat verenler. Tüketip yok eden ve sonunda yok olanların karşısında dünyaya hayat verenler. Ülke sınırlarını aşan iklim tehdidine karşı mücadelenin isimsiz kahramanları olan bu bireyler, kendi ihtiyaçlarını, diğer insanların ihtiyaçlarını karşılayan bireylerdir. “İnsanları ve doğayı hassas bir şekilde düzenleyenler onlardır.”

Sürdürülebilir kalkınma hedeflerinin ve kimseyi geride bırakmama ilkesinin bu ortak duyarlı birlikteliğin tezahürü olduğunu ifade eden Emine Erdoğan, “Hayat kaynağımız okyanuslardır ve denizlere atılan plastikler en derin derinliklere ulaşıp zehirlerken, Tüm canlılar virüs gibi sorumluluklarımızı üstlenmeliyiz. Türkiye olarak yeryüzünü korumak bize emanet.” “Gelecek nesillere yaşanabilir bir miras bırakmak için atılan her adımın destekçisi olduk ve olacağız.” dedi.

“SIFIR ATIK DANIŞMANLIK KONSEYİ DÜNYADAKİ YETERLİ ÖRNEKLERİ GÜÇLENDİRMEYİ VE EKRANDA GÖRÜNTÜLEMEYİ HEDEFLİYOR”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın her fırsatta dile getirdiği gibi, dünya halklarının vizyon ve eylem kapasitesinin 5’in üzerinde olduğunu haykıracaklarını belirten Emine Erdoğan, şöyle konuştu: “Bu kapsamda 2019 yılında başlattığımız Sıfır Atık hareketi, Benim himayemdeki ülkemiz artık başta en az gelişmiş ülkeler olmak üzere küresel bir boyuta ulaşıyor.” Yeni bir nitelik kazanması bizim açımızdan sevindirici. Sıfır Atık hareketi ile aslında insanoğlunun faydasız bir bolluk sarmalına hapsedilmesini, merhametten mahrum bırakılmasını reddettik. İnsana, doğasına uygun, bilinç ve vicdan ekseninde eşyayla ve doğayla bağ kurabileceği alternatif bir yaşam ideolojisi önerdik. Bugün BM “Bünyemizde kurulan ve başkanlığını yaptığım Sıfır Atık Danışma Komitesi, israfsız yaşam alanında dünyadaki iyi örneklerin pekiştirilmesini ve yaygınlaştırılmasını amaçlamaktadır.”

Türkiye’nin öncülüğünde ve 105 ülkenin eş sunumcu desteğiyle BM Genel Kurulu’nda alınan kararla 30 Mart’ın “Uluslararası Sıfır Atık Günü” ilan edildiğini hatırlatan Emine Erdoğan, “Bunların hiçbirisi yapılmaz” dedi. Tek bir kişi, tek bir grup veya tek bir ülke.” “Başarabileceğimiz bir iş değildi. Kirli deniz kıyılarımıza vururken, kirli hava hepimizi zehirlerken, küresel ısınmanın şiddeti hepimizi yakarken, çabalarımızı ayrı ayrı sürdüremeyiz. Güçlerimizi birleştirmeli ve birlikte hareket etmeliyiz. Bu amaçla ortaya konan her türlü çabayı destekliyoruz” dedi.

Türkiye’nin sadece çevre konularında değil, tüm krizlerde insanlığı tek vücut olarak gördüğünü ve yaraların sarılması için tüm imkanları seferber ettiğini belirten Emine Erdoğan, bir fuar için en az gelişmiş ülkelerle işbirliğine ve destek çalışmalarına önem verdiklerini söyledi. ve sürdürülebilir kalkınma hedeflerinin uygulanmasında adil ilerleme. kayıt edilmiş.

Türk İşbirliği ve Uyum Ajansı (TİKA) gibi kurumlarla birçok bölgede kalkınma faaliyetlerine öncülük ettiklerini belirten Emine Erdoğan, diğer ülkelere tarımsal sulama, şehirlerde atık yönetimi, ekolojik ve üretim konularında çeşitli konularda uzman desteği sağladıklarını söyledi. endüstriyel alanlarda atık su geri dönüşümü ve yağmur suyu hasadı gibi çeşitli hizmetler sunmaktadır. Projeler yürüttüklerini anlattı.

Kaynakların verimli kullanılması amacıyla geçtiğimiz yıl “Ulusal Su Verimliliği Seferberliği”ni başlattıklarını hatırlatan Emine Erdoğan, genç nesillerin iklim gönüllüsü olarak yetiştirilmesi amacıyla “İklim Elçileri Projesi”ni de hayata geçirdiklerini söyledi.

“ACİL, KANANAN YARALAR VE ACİL ÇÖZÜM BEKLENEN BİRÇOK SORUN VAR”

Nesiller arası adaletin sağlanması ve çocuklara yaşanabilir bir dünya bırakılması için herkesin iyi niyetle çaba gösterdiğini belirten Emine Erdoğan, şöyle konuştu: “Ancak dünyada ne yazık ki çok fazla acılar, kanayan yaralar ve acil çözüm gerektiren sorunlar var. Bugün Gazze’deki soykırım bir insani felakettir.” Dünya adına bunu durduramazsak, Ukrayna’dan Yemen’e, Afrika’ya kadar çatışma ve açlık konularında ortak hareket edemezsek, her zaman söz verdiğimiz daha yaşanabilir bir dünyayı nasıl başarabiliriz? Geleceğe yön verecek en değerli mirasımız, çözüm önerileriyle yol haritaları bırakmak değil, kalıcı çözüm yaratmaktır. barışı ve sürdürülebilir bir dünya sistemini inşa etmek olacaktır.”

Organizasyonda emeği geçenleri ağırlayan ve tebrik eden Birleşik Arap Emirlikleri’ne şükranlarını ifade eden Emine Erdoğan, “Çocukların acı çığlıklarıyla değil, gökyüzünün neşeli kahkahalarıyla dolduğu bir dünyayı geleceğe miras bırakmak istiyorum. ve insanlığın ortak vicdanının berbatlığa galip geldiği yer.”

honazhaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu