Vefat eden yakınlarımızın “dijital klonlanmasına” hazır mıyız?
Yapay zekanın (AI) hızlı gelişimi sayesinde, bir zamanlar bilim kurgu olan şeyler gerçeğe dönüşmeye başlıyor. Öyle ki yapay zeka teknolojisi sayesinde “ dijital diriliş Ölen insanlarla sohbet edebileceğiniz “” adı verilen bir dünya çok yakında olabilir. Ancak insanların buna hazır olup olmadığı tamamen farklı bir sorudur.
Seul Ulusal Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde yardımcı doçent Dr.Masaki Iwasakiİnsanların dijital klonlamaya yönelik tutumları hakkında daha fazla bilgi edinmek isteyen ekip, çeşitli yaşlardan, eğitim düzeylerinden ve sosyoekonomik kökenden gelen 222 ABD’li yetişkinle anket yaptı.
Anketin bir bölümünde katılımcılara 20’li yaşlarındaki kurgusal bir kadının araba kazasında öldüğü bir senaryo sunuldu. Kadının arkadaşları ve ebeveynleri, onu dijital bir android olarak hayata döndürmek için yapay zekayı kullanmayı düşünüyorlardı, ancak kadının kendisinin hayattayken bunu yapmaya istekli olup olmadığı belli değildi.
Bu ikilemi kadının ailesinin bakış açısından değerlendirdikten sonra katılımcılara hikayeyle ilgili iki güncellemeden biri verildi: Biri, kadının hayattayken dijital klonlama fikrine katıldığını ifade ettiğini, diğeri ise katılmadığını söyledi. prosedür ile.
Belki de şaşırtıcı olmayan bir şekilde, yanıt verenlerin büyük çoğunluğu (yüzde 97) bu fikre katılmadığı bilinen biri Dijital olarak yeniden canlandırmanın uygunsuz olacağını düşündü. Öte yandan küme hanımın isteğini dile getirdiğini söyledi sadece yüzde 58Bunun uygun olacağını düşündü.
Iwasaki yaptığı açıklamada, “Rıza ifade edildiğinde dijital dirilişin sosyal kabul edilebilirliğinin daha yüksek olmasını beklerken, kabul oranlarındaki keskin fark – rıza için yüzde 58’e karşı muhalefet için yüzde 3 – şaşırtıcıydı” dedi. merhumun isteklerinin hayati rolünü vurguluyor.”
Dijital klonlamanın onaylanma oranı nedir?
Ancak genel olarak konseptin tamamı oldukça tartışmalı olmaya devam ediyor. Ölümden sonra kendilerini dijital olarak klonlamanın mümkün olup olmadığı sorulduğunda, yanıt verenlerin yüzde 59’u bu görüşe katılmadı ve neredeyse yüzde 40’ı bunun hiçbir koşulda sosyal olarak kabul edilemez olacağını düşündüklerini söyledi.
Iwasaki, “Merhumun iradesi, dijital dirilişin sosyal kabul edilebilirliğini belirlemede önemli olsa da, yaşam ve ölümle ilgili etik kaygılar ve yeni teknolojinin genel anlayışı gibi diğer faktörler de önemlidir” dedi.
Ancak dijital klonlar esasen gelişti. Evrenle ilgili tüm sorularınıza cevap verebilecek bir web sitesi. Yapay Zeka Einstein ‘den Darth Vader’ın ikonik sesinin tamamen yeniden yaratılmasına kadar, insanlar zaten bu teknolojiden yararlanıyor. Film yıldızlarını öldükten çok sonra diriltmek için yapay zeka kullanımının artması, Hollywood senarist ve oyuncularının 2023’teki uzun süredir devam eden grevinin temel sorunlarından biriydi. Bu ortamda kamuoyunun ruh halini daha iyi anlamak değerli olacaktır. bireylerin hak ve tercihlerinin nasıl korunabileceği.
Iwasaki, “Önce hangi hakların ne ölçüde korunması gerektiğini tartışmak, sonra buna göre kurallar oluşturmak gerekiyor” dedi. “Alandaki önceki tartışmalara dayanan araştırmam, merhumun dijital diriliş için rızasını gerektiren katılım kuralının, onların haklarını korumanın bir yolu olabileceğini savunuyor.”
Hatta Iwasaki, artık insanların isteklerine dijital klonlama unsuru eklemelerinin uygun olacağını savunuyor.
Araştırma Asya Hukuk ve Ekonomi Dergisi’nde yayınlandı.