Ekonomi

Makine ihracatı iki ayda 4,4 milyar dolara yükseldi

Makine İhracatçıları Birliği (MAİB), şubesinde ihracat ölçülerini ve detaylarını aktardı.

MAİB bilgilerine göre, yılın ilk 2 ayında Türkiye’nin makine ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 13 artarak 4.4 milyar dolara yükseldi.

İhracatla tüm zamanların rekoru

Ocak ayına yüzde 20,1 artışla başlayan ve 2,1 milyar dolarlık ihracatla tüm zamanların rekorunu kıran segment, başarısını şubat ayında da sürdürdü.

İhracat yüzde 7,1 arttı.

Deprem bölgesinin ihtiyaç duyduğu tüm makine ve teçhizatı bölge için seferber eden makine sektörü, şubat ayında ihracatını geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7,1 artırdı.

İlk 2 ayı bir arada değerlendirdiğimizde şubenin ihracatı yüzde 13 artarak 4.4 milyar dolar oldu. Söz konusu kelime sayısı tüm zamanların en yüksek Ocak-Şubat ayı ihracatı olarak kayıtlara geçti.

Rusya’da ihracatta yüzde 170 artış

Bu dönemde ihracat artışı Rusya’da yüzde 170, ABD’de yüzde 40 oldu. Almanya, Rusya ve ABD’ye yapılan toplam ihracat 1 milyar doları aştı.

“16 Mart’ta Türk Makine Sektörü Sürdürülebilirlik Eylem Planı Raporunu açıklayacağız”

Makine İhracatçıları Birliği Başkanı Kutlu Karavelioğlu, gelişmiş ülkelerde atılan adımlardan bahsetti ve şunları söyledi: Amerikan satın al”Telaffuzuyla yerli malı kullanımına öncelik vermeyi amaçlayan ABD’de Enflasyon Düşürme Yasası’na (IRA) 430 milyar dolarlık bütçe ayrıldığına işaret ederek, şu değerlendirmelerde bulundu:

Yarım trilyon dolara yaklaşan bütçedeki değerli bir kaynak, ABD’nin iklim krizine yönelik yurt içi destek paketlerini içeriyor. Burada sağlanan finansman; Dijital ve elektrifikasyon teknolojileri için gerekli olan nadir ve kritik malzemelerin temininde ve bu teknolojilerin yerlileştirilmesinde kullanılacak. Gümrük ve kota kısıtlamaları ile özellikle Çin’i dışlamayı hedefleyen bu yaklaşım, küresel bazda değerli riskleri de beraberinde getiriyor. Başta Almanya olmak üzere AB’deki tüm işletmeler programdan Çin kadar etkilenebilir.

Avrupalı ​​meslektaşlarımız, bu engelleri aşmak için Yeşil Mutabakat etrafında güçlü bir dönüşüm üzerinde çalışıyorlar. Birliğimiz, sadece Avrupa’da değil, dünyanın tüm ekonomik bölgelerindeki mevzuat gelişmelerini yakından takip ederek üyelerini zamanında bilgilendirmek için büyük çaba göstermektedir.

“16 Mart’ta Türk Makine Sektörü Sürdürülebilirlik Eylem Planı Raporunu açıklayacağız”

İkiz dönüşüm konusunda tüm sektörün tedbir alması gerektiğini, üreticilerin dijital ve yeşil teknolojileri ön planda tutan atılımları somut ve gerçekçi projelere dönüştürmesi gerektiğini vurgulayan Karavelioğlu, şunları kaydetti:

Aksi takdirde çok yakın bir gelecekte ihracatımızı zorlayacak unsurlarla karşı karşıya kalabiliriz. Bu kapsamda tüm Türkiye’nin ufkunu açacak genel yol haritamızı 16 Mart’ta açıklayacağımız Türkiye Makine Sektörü Sürdürülebilirlik Eylem Planı Raporu ile kamuoyunun bilgisine sunacağız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu