Haber

Hesaplamalı İlaç Tasarım Merkezi’nde yeni ilaçların tasarım ve geliştirme çalışmaları devam ediyor

Hesaplamalı İlaç Tasarım Merkezi’nde yeni ilaçların tasarım ve geliştirme çalışmaları devam ediyor

İSTANBUL – Türkiye’de ilaç Ar-Ge faaliyetlerini artırmak ve bu alanda uluslararası düzeyde bilimsel çalışmalar yapmak amacıyla kurucu dekan Prof. Dr. Serdar Durdağı öncülüğünde kurulan Bahçeşehir Üniversitesi Eczacılık Fakültesi, Hesaplamalı İlaç ile çalışmalarına devam ediyor Tasarım Merkezi.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Dekan Prof. Dr. Serdar Durdağı, amaçlarının diğer Eczacılık fakültelerinden farklı olarak bilimsel çalışmalarda ilaç tasarımı ve yapay zeka teknolojilerinin geliştirilmesine odaklanan uzman öğrenciler yetiştirmek olduğunu belirtti.

Yeni ilaçların tasarımı ve yeniden konumlandırılması konusunda Türkiye’nin önde gelen isimlerinden Prof. Bahçeşehir Üniversitesi Tıp Fakültesi öncülüğünde 2021 yılında Türkiye’de ilk kez kurulan ve İstanbul Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen “Hesaplamalı Tıp Tasarım Merkezi-HİTMER”, öğrencilere birbirinden değerli bilimsel projelerde yer alma fırsatı sunuyor. Tıp Fakültesi ve Eczacılık Fakültesi. Bu merkezde, farklı hastalıkların tedavisi için protein bağlama dinamiklerinin simülasyonu ve analizi, modellerin ve programlama kodlarının geliştirilmesi; protein/ilaç, protein/protein ve protein/DNA etkileşimlerinin analizleri; Proteinlerin bağlanma yerlerinin belirlenmesi, yüksek verimli sanal tarama ve yeni protokollerde uygulanmak üzere küçük organik moleküllerin kimyasal tasarımı üzerine çalışmalar yürütülmektedir.

“Geliştirilecek ilaçlar daha akılcı ve kişiye özel”

Dekan Prof. Dr. Serkan Durdağı, “Türkiye’de ilk kez kurulan Hesaplamalı İlaç Tasarım Merkezi’nde bilgisayar destekli ilaç tasarımı çalışmaları yürütüyoruz. Böylece geliştirilen ilaçlar akılcı, kişiye özel ve yan etkisi daha az oluyor.” •Farklı hastalıklara karşı yeni ve etkin ilaçları çok daha kısa sürede tespit edebiliyoruz.Yeni ilaçların özellikle yapay zeka temelli yaklaşımlarla geliştirilmesi ve tanımlanması bizim için çok değerli.COVID’den ne kadar uzaklaşmış gibi görünsek de -19 geride her an yeni pandemilerle karşılaşabiliriz.Bu durumda daha etkili, hızlı ve doğru ilaçlar geliştirmek için buradayız.HİTMER’de lisans, yüksek lisans, doktora ve doktora sonrası öğrencilerimiz de ulusal yarışmalarda yer alabilirler. ve uluslararası projeler Eczacılık ve tıp fakültesi öğrencilerimiz katıldıkları projelerle kendilerini geliştirebilmekte ve burada ilaç geliştirmenin tüm aşamalarına tanık olabilmektedirler.Eczacılık Fakültemizin vizyonu akademik meslek olup Ar-Ge çalışmalarında yer almak isteyen öğrenciler yetiştirmektir. . Bu yönüyle geliştirdiğimiz fakülte programına baktığımızda Türkiye’deki diğer fakültelerden çok farklı olduğunu görüyoruz.”

“Yurt içi ve yurt dışında birçok kurumla bilimsel işbirliği içindeyiz”

Yurt içi ve yurt dışında birçok kurumla bilimsel işbirliklerine imza attıklarını belirten Prof. öğrenciler mezun olduklarında en az bir programlama diline hakim olabilirler Fakültemizin ilk yılında kodlama konusundaki bilgi ve deneyimlerini arttırıyoruz. yeni ilaç tasarlama ve geliştirme.Bunun dışında moleküler modelleme ve moleküler simülasyon gibi zorunlu derslerimiz var.sizleri ziyarete davet ediyorum.akademisyenlerimiz kendilerine burada çok daha detaylı bilgi verecekler.bu yıl öğrenci laboratuvarlarımızı tamamladık ve ben Fakültemizde bulunan öğrenci ve araştırma laboratuvarlarının imkanlarının en üst seviyede olduğunu söyleyebiliriz.”

“Burada etkili ve deneyimli bilim adamları ile ve uygun bir altyapıda çalışma imkanı var.”

HİTMER’de çalışmalarını sürdüren BAU sinirbilim programında doktora öğrencisi Okan Sezgin, çalışmaları hakkında şu bilgileri verdi: “8 yıldır bu alana ilgim vardı. Bu nedenle moleküler modelleme ve çeşitli konularda çalışmalar yapmak istedim. istatistiksel mekanik tabanlı araştırma.HİTMER’ ve ben bu konuda çalışma fırsatı bulduk.Burada etkili ve deneyimli bilim insanları ile birlikte ve iyi bir altyapıda çalışma fırsatı bulduk.Oluşturduğumuz modeller ile çok daha hızlı ve daha hızlı hareket edebiliyoruz. daha aktif ilaç taramaları.Bu durum artık yapay zeka gibi çeşitli destekleyici modellerle destekleniyor.Gelişiyor.Biz de buna ayak uydurmaya hatta öncülerden biri olmaya çalışıyoruz.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu