Haber

Dünyaya tanıtılan yeni mantar türüne ‘Pamukkale’ adı verildi

Dünyaya tanıtılan yeni mantar çeşidine ‘Pamukkale’ adı verildi

2022 yılında 2 yeni mantar türünün keşfedildiği Denizli’de bu yıl “Pamukkale Mantarı” isimli yeni bir mantar türü keşfedildi.

DENİZLİ – Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Atabey Meslek Yüksekokulu’nda görev yapan Doç. Dr. Oğuzhan Kaygusuz, Türkiye’den yeni bir mantar türü daha keşfederek bilim dünyasına tanıttı. Denizli’de 2022 yılında bulunan “Zeytin Mantarı” ve “Anadolu Pullu Mantarı”nın ardından bu yıl yeni bir keşif yapan Kaygusuz, yeni mantar türüne “Anadolu Pullu Mantarı” adını verdi.

Doç. Prof. Doç. Prof., Denizli ormanlarında saha çalışmalarına devam ediyor. Kaygusuz, 2022 yılında Pluteus mediterraneus (Zeytin Mantarı) ve aynı yıl Lepiota cremea (Anadolu Pullu Mantarı) adı verilen iki mantar türünü keşfetti. Doç. Kaygusuz’un bu yıl Pamukkale ilçesinin Bağbaşı bölgesinde yaptığı saha araştırması sırasında keşfettiği yeni mantar türü, Türk, Alman ve Danimarkalıların ortak DNA analizi sonrasında “Pseudosperma Cottonkalense (Pamukkale Mantarı)” adı altında bilim dünyasına tanıtıldı. Bilim insanları.

Denizli’nin güçlü bir mantar popülasyonuna sahip olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Kaygusuz, keşfiyle ilgili verdiği bilgilerde; “Denizli ili, Ege ve Akdeniz Bölgeleri arasında bir geçiş bölgesinde yer almaktadır. Farklı iklim türlerine ev sahipliği yapan Denizli’nin yaklaşık yüzde 51’i orman alanlarıyla kaplı olup, bölgede birçok endemik bitki yetişmektedir. Benzer şekilde Denizli bölgesi de zengindir. mantarlar açısından.Bölgemizin ormanlarında, çayırlarında, meralarında veya park bahçelerinde birçok farklı mantar türü yetişmektedir.2007 yılından bu yana Ege Bölgesinde ve özellikle ilimizde yetişen mantarların tespitine yönelik saha çalışmaları yürütmekteyiz. Bu araştırmalarımız sonucunda ilk olarak 2022 yılında Denizli ili Pamukkale bölgesinde saha çalışmaları yürütmekteyiz.Olea europaea ağacının altında Pluteus mediterraneus (Zeytin Mantarı) mantarı keşfedilerek Türk halkına tanıtılmıştır. Daha sonra 2022 yılında Denizli ilinin Çamlık bölgesinde Anadolu karaçamının (Pinus nigra subsp. pallasiana) altından Lepiota cremea (Anadolu Pullu Mantarı) adında yeni bir mantar türü keşfedildi. “Yeni keşfedilmiş ve dünyaya tanıtılmıştık” dedi.

“DNA analizi yeni bir çeşit olduğunu ortaya çıkardı”

Doç. Dr. Kaygusuz, “Pamukkale” adı verilen yeni mantar türünün keşif öyküsünü şu ifadelerle paylaştı:

“Denizli’nin Bağbaşı bölgesinde yaptığımız arazi çalışması sırasında Anadolu Karaçamı (Pinus nigra subsp. pallasiana) olarak bilinen orman alanında açık sarımsı veya kahverengimsi-sarımsı şapka rengine sahip farklı bir mantar örneği topladık. Bu mantarın rengi bilinen diğer mantar türlerinden farklıydı.Bölgede yaptığımız çalışmalarda Bağbaşı’nın farklı bölgelerinden aynı mantar örneklerini topladık.Laboratuvarlarımızda yaptığımız mikroskobik incelemelerde bu yapıların aynı olduğunu tahmin ettik. Bu mantarın bilinen diğer çeşitlerinden farklı olduğu görüldü.Daha sonra bu mantarın DNA’sını izole ederek dünyada tespit edilen diğer mantarlardan genetik farklılığını ortaya çıkardık.Araştırma verileri Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi’nden Prof.Dr.İbrahim Türkekul ile birlikte değerlendirildi. , Danimarka’dan Prof. Henning Knunsen ve Almanya’dan Dr. Ditte Bandini.Bu çalışmalar sonucunda karaçam ormanlarından toplanan bu mantarın yeni bir cins olduğu ve dünyada sadece Denizli’de bulunduğu belirlendi. Büyüdüğünü açıkça belirttik. İlk kez Denizli’nin Bağbaşı bölgesindeki Anadolu Karaçamı’nın altında tespit edilen bu yeni mantar türüne, mantar örneklerinin ilk toplandığı Pamukkale ilçesine gönderme yapılarak ‘Pseudosperma Cottonkalense (Pamukkale Mantarı)’ adı verildi. Türkiye’nin Denizli ilinden bilim dünyasına tanıtılan bu yeni mantar türü, Yeni Zelanda’da taksonomi alanında yayın yapan dünyanın önde gelen uluslararası dergisi ‘Phytotaaxa’da yayınlanarak literatüre girdi.

akyaziajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu